Mutěnice 2009 – vánoční turnaj žen v sálové kopané

25.12.2009 13:21

 

Moravská vesnice Muťenice se stala v sobotu 18.12.2009 na několik hodin, centrem dívčího fotbalu na Moravě. Celkem osm týmů se zúčastnilo tradičního Vánočního turnaje v sálové kopané. Byly to převážně týmy hrající MSDŽ skupinu “B”, posílené o hráčky z vyšších soutěží, takže děvčata mohla vidět v akci např. Zdenku Skupinovou, mnohaletou nejlepší střelkyni FC Slovácko, nyní hrající nejvyšší německou soutěž za Lipsko.
K Brumovjankám ve skupině “B” byly nalosovány Velké Pavlovice, Vlkoš a Mutěnice B. Ve skupině “A” se mezi sebou utkaly Mutěnice A, Hrušky (Nesyt Hodonín), Březnice a Bukovany. Děvčata se ještě nevzpamatovala z dlouhé jízdy a už je rozhodčí povolávali k úvodnímu zápasu s Velkými Pavlovicemi.
Z mistráku jsme věděli, že je to houževnatý soupeř s dobře technicky vybavenými hráčkami. Taky celý první poločas (0:0) si na sebe hráčky dávali velký pozor. Druhý poločas ale začal podle našeho gusta, Maruška Lysáková se prodrala levou stranou přes celé hřiště a své sólo okořenila vedoucím gólem. Když Eva Sochorová prostřelila vše, co jí stálo v cestě, bylo zaděláno na první vítězství. V závěru soupeř otevřel obranu a Lenka Filáková zvýšila na konečných 3:0.
Druhý zápas nás čekal po dvouhodinové pauze. Za Mutěnice B nastoupila v bráně paní Doksanská, momentálně nejstarší aktivně hrající žena v Evropě. Při pohledu na její bravurní zákroky, je jejich 63 let neuvěřitelmých. Klobouk dolů. Mutěnice se první střelou dostaly do vedení. Eliška Florešová měla zakrytý výhled, přestože reagovala bleskově, míč se od tyčky líně dokutálel za brankovou čáru. Netrvalo dlouho a bylo vyrovnáno, nádherným angličanem od břevna skórovala Adriana. Když už si všichni mysleli, že poločas skončí remízou, naběhla si na rohový kop Jana Trochtová a zavěsila pod břevno. Taktickou hrou ve druhém poločase si už Brumovjanky vítězství pohlídaly.
Ve třetím utkání ve skupině byl děvčatům za soupeře Vlkoš. Do tohoto zápasu šla děvčata s vědomím, že postup ze skupiny mají jistý. Tomu odpovídal i výkon. Zápasem se protrápila k vítězství 1:0. Gól dala Adriana po pohledné a rychlé akci Lenky Filákové a Michaely Susedíkové. Brumovjanky skupinu vyhrály bez ztráty bodu a v semifinále je čekaly domácí borkyně, posílené již zmíněnou Zdenou Skupinovou.
Do semifinále byla ještě spousta času a tak část mančaftu zašla do místní restaurace utišit hlad. Jaromír Jágr si před důležitým zápasem dává klobásu, Eliška Florešová zase pořádný steak. Nedokázal jsem si představit, jak bude vypadat její pohyb v brance. Opak byl však pravdou a semifinálové utkání se dalo nazvat “sólo pro Elišku”.
Domácí “Muťky” hned od úvodního hvizdu sevřely Brumovjanky na jejich polovině, ale v bráně stála nepřekonatelná Eliška. Během krátké chvíle zlikvidovala několik gólovek soupeře. Ani Brumovjanky nezůstaly se šancemi pozadu. Poločas skončil bez branek. V začátku druhé půle se ještě snažily hráčky obou týmů rozhodnout zápas ve svůj prospěch, ale zásluhou brankářek obou týmů šlo utkání do penalt. V první sérii Adriana penaltu bezpečně střelou k levé tyči proměnila a Eliška domácí Mutěnice vychytala. Ve druhé sérii se k penaltě postavila Eliška a i přes teč golmanky Mutěnic proměnila. Domácí hráčka, pakliže si chtěly zachovat naději, musela proměnit ! Ovšem Eliška byla proti a finále bylo naše. Tam na Brumovjanky čekaly Hrušky, které reprezentovaly hráčky druholigového Nesytu Hodonín.
Nežli se základní čtverka Brumova rozkoukala, bylo to 0:2. Hráčky Hrušek vynikaly dravostí a individuálně si dovolily více jak soupeř. Brumovjanky se však nevzdávaly. Když po rohu snížila Eva na 1:2, naděje žila. Ve druhém poločase se hra více jak vyrovnala. Potom se však děvčata z Brumova dopustila zbytečné taktické chyby a soupeřky zvyšovaly do prázdné brány na 1:3.
Závěrečný tlak přinesl snížení z kopačky Jany Trochtové, ale to bylo vše. Přesto všechno je finálová účast dalším úspěchem Brumovjanek pod vedením Robina Sochory.

FC ELSEREMO Brumov : Florešová Eliška, Lysáková Maruška, Filáková Lenka, Sochorová Eva, Škrabolová Adriana, Susedíková Michaela, Šulcová Martina, Poláchová Adéla, Trochtová Jana

KONEČNÉ POŘADÍ:
1. Hrušky (Nesyt Hodonín)
2. FC ELSEREMO Brumov
3. Mutěnice “A”
4. Velké Pavlovice
5. Březnice
6. Mutěnice “B”
7. Vlkoš
8. Bukovany