Fotbal před startem nové sezóny

22.08.2016 07:47

zdraj:Zlínský deník

autor:Lubomír Hotař

Favority ženského fotbalového krajského přeboru zůstávají Březnice a Brumov

 

Region – Krajský fotbalový přebor žen startuje o víkendu. V soutěži se představí pět družstev ze Zlínského okresu, z nichž největší šanci na zisk první příčky mají obhájce loňského prvenství Březnice a také Brumov. Silné budou letos i Lužkovice. O některé překvapivé výsledky se určitě postarají Březůvky i Valašské Klobouky.

BŘEZNICE CHCE ZNOVU ZAŽÍT POCIT VÍTĚZSTVÍ

         Obhájce titulu má i letos vysoké ambice. ,,V minulé sezoně jsme si vyzkoušely, jak chutná pocit vítězství. A tak uděláme všechno pro to, abychom v soutěži znovu triumfovaly,“ slibuje vedoucí kolektivu a zároveň stopérka Žaneta Vaculíková. Březnice zahájila přípravu 1. srpna. ,,Trénovaly jsme dvakrát týdně.  Díky tomu se většině hráček podařilo shodit nějaké kilo nabrané váhy navíc. Zaměřily jsme se hlavně na práci s míčem a na střelbu. Naším záměrem je rovněž zlepšit kombinaci, která by se líbila divákům. Prostě chceme být fotbalovější, než doposud,“ plánuje Vaculíková, jež do nové sezony půjde s téměř totožným kádrem jako loni. ,,Scházet nám bude pouze mimo Zlín žijící gólmanka Plamperová,“ prozradila vedoucí Březnice. Ta za další favority krajského přeboru považuje Brumov a Babice

DO BRUMOVA SE VRÁTILA GABRIELA PRESOVÁ

         Valaškám sice nadělal spoustu problémů nový přestupní řád. Ty se jim ale podařilo vyřešit. ,,Našimi hráčkami se proto na základě volného přestupu definitivně staly Sára Bednářová z Vlachovic, Barbora Černobilová z Nezdenic a Michaela Matoušů z Valašských Klobouk. Získali jsme také Stanislavu Bartošákovou z Nedašovy Lhoty a po roční anabázi na Kolínsku v celku klubu Čechie Tuklaty se do mateřského oddílu vrátila Gabriela Presová,“ pochvaluje si vedoucí týmu Ivo Polách. Tomu naopak dělají starosti dlouhodobé zdravotní patálie Adély Poláchové a Moniky Miklasové. V Brumově chtějí navázat na povedené jarní výkony v posledním ročníku krajského přeboru, kdy se Valaškám dařilo porážet soupeřky z horní poloviny tabulky. ,,Proto znovu chceme předvádět náš osvědčený herní styl. To znamená praktikovat celoplošný kombinační fotbal. Určitě se odprostime od dlouhých nakopávaných balónů,“ ubezpečil Polách.  

LUŽKOVICE CHTĚJÍ ZABOJOVAT O TŘETÍ MÍSTO

         K aspirantům na přední příčky by měl patřit rovněž celek Lužkovic. ,,Po skončení poslední sezony léčila spousta hráček zranění. Proto jsme si daly delší pauzu a tréninky na nový soutěžní ročník jsme zahájily až v polovině července. V nich jsme se zaměřily  na fyzickou přípravu a na práci s míčem. Vyvrcholením bylo třídenní soustředění ve Vlkoši,“ hlásí kapitánka Aneta Strachoňová, jejiž družstvo si navíc upevňovalo kondici společnými vyjížďkami na kole. Nějaký velký pohyb  v kádru se v Lužkovicích ale nekonal. Sestavu doplnila pouze záložnice Veronika Florešová z Uherského Brodu a do Babic odešla obránkyně Markéta Oharková. ,,Chuť do fotbalu máme pořád. Proto se pokusíme zabojovat o umístění do třetího místa. Pomoct by nám k tomu měl herní styl postavený na ofenzivním pojetí s maximálním využíváním střelby,“ potěšil by pobyt na medailových pozicích lužkovickou kapitánku. Strachoňová si však uvědomuje, že soutěž bude letos vyrovnanější, než v minulých letech. ,,K favoritům pořád patří silné kluby Březnice, Brumova, DFK Holešova a možná také Babic. Překvapit však může kdokoliv,“ myslí si jedna z opor Lužkovic.

BŘEZŮVKY POSÍLILY ELIŠKA JAKEŠOVÁ A SOŇA HUŤKOVÁ

         Se dvěma zajimavými novými tvářemi zahájí sezonu Březůvky. Sedmý celek loňského krajského přeboru získal do svých řad semnáctiletou Elišku Jakešovou z klubu 1. FC Slovácko a k tomu ještě zkušenou Soňu Huťkovou z konkurenční Březnice. ,,Od obou si slibujeme zlepšení herního projevu,“ věří jedna z nejlepších hráček tradičního účastníka soutěže Hana Toboláková. Její tým se přes léto připravoval dvakrát týdně v domácích podmínkách. ,,Zaměřily jsme se hlavně na koncovku. Ta nám loni dělala největší problémy. Pracovaly jsme také na souhře družstva,“ prozradila Toboláková, která by se se svým kolektivem chtěla posunout v tabulce výš. ,,Láká nás skončit někde okolo pátého místa,“ přiznala záložnice Březůvek.

VALAŠSKÉ KLOBOUKY SE ZAMĚŘILY NA OBRANNOU ČINNOST

         Valaškám se poslední sezona nevydařila. V létě proto odpočívaly hlavně psychicky. Od 28. července už ale s novou chutí začaly trénovat na další svoje vystoupení v krajském přeboru. ,,Loni jsme dostávali hodně branek a tak jsme se zaměřili zejména na obrannou činnost. Samozřejmě jsme makali i na nabytí fyzické kondice a hodně jsme trénovali s míčem,“ prozradil trenér Jaroslav Maňas. Jeho družstvo posílila Lenka Filáková. ,,Od bývalé hráčky Brumova očekávám, že do kolektivu přinese zkušenosti a na hřišti bude platná při rozehrávce. Novou tváří je rovněž Nikola Fojtíková,“ informaval Maňas, jehož tým se chystá předvádět pohledný technický fotbal. ,,Díky němu bychom mohli být neustále v kontaktu s předními příčkami v tabulce,“ přál by si valašskokoloboucký první muž lavičky.

BABICE CHTĚJÍ DÁT V KAŽDÉM ZÁPASE VÍC GÓLŮ NEŽ SOUPEŘ

Babice v letní pauze zaznamenaly velký pohyb v kádru. ,,Přestávka byla hektická. Museli jsme hlavně vyřešit post trenéra. Po odstoupení babického patriota Zdeňka Ondryáše družstvo převzala Irena Dudová. Dále jsme získali několik nových tváří. Z Fastavu Zlín Terezu Kubicovou, z SK Baťova Markétu Oharkovou, ze Sušic Terezu Mackovou, ze zlechovské fotbalové akademie Nikolu Urichovou, z klubu 1. FC Slovácko Karolínu Vančíkovou a novou tváří je ještě Denisa Mišurcová. Kolektiv naopak žádná podstatná hráčka neopustila,“ vypočetl příchody vedoucí týmu Aleš Havlíček. Ten je také spokojený s přípravou. ,,Holky se scházely po celý průběh léta. Intenzivní přípravu jsme zahájili 29. července. Nevymýšleli jsme nic převratného. Pracovali jsme hlavně s míčem. Zaměřili jsme se i na rychlost a dynamiku,“ prozradil Havlíček, který by chtěl se svým celkem hlavně bavit diváky. ,,Naším záměrem je předvádět útočný fotbal. Ideální by bylo vstřelit v každém zápase alespoň o jeden gól víc, než soupeř,“ potěšilo by vedoucího družstva z Babic, jenž by byl spokojený s umístěním do třetího místa. ,,Favorité jsou daní. Březnice, Brumov, DFK Holešov a snad mezi ně patříme i my,“ předpokládá Aleš Havlíček.

UHERSKÝ BROD PŘIŠEL O KANONÝRKU SOŇU ZÁLEŠÁKOVOU

Uherský Brod se musel v létě vypořádat se ztrátami některých klíčových hráček. ,,Do Lužkovic odešla střední záložnice Veronika Florešová, do Babic přestoupila další záložnice Nikola Urichová. Nejvíc ale asi pocítíme absenci útočnice Soni Zálešákové. Naši elitní kanonýrku totiž zlákala nabítka Nezdenic. Naštěstí jsme získali i nové hráčky. Z Hodonína se vrátila brankářka Lenka Horáková, ze Slováka přišla univerzálka Karolína Jílková a z Hradčovic k nám přestoupily dvě mladé fotbalistky. Jsou to obránkyně Aneta Macková a záložnice Michaela Máčalová,“ informoval jeden z trenérů Lumír Petrka. Jeho celek začal trénovat v polovině července. ,,Hodně jsme využívali balón a snažili jsme se také pracovat na zlepšení herního projevu. Zahráli jsme si i proti žákům Zlechova a Nedachlebic. Pomohlo nám i modelové utkání v Mostkovicích,“ tvrdí Petrka. Uherský Brod bude k zápasům přistupovat podle okolností. ,,V duelech proti silným soupeřům budeme vycházet ze zabezpečené obrany. Střetnutí proti slabším družstvům budeme hrát od začátku útočně,“ prozradil uherskobrodský lodivod, který by byl spokojený, kdyby se jeho kolektiv pořád pohyboval ve středu tabulky.

NEZDENICE MYSLÍ NA STŘED TABULKY

V Nezdenicích ulovili v létě velkou rybu. Družstvo posílila eletní střelkyně Soňa Zálešáková z Uherského Brodu. ,,Z Bohuslavic nad Vláří jsme ještě získali obránkyni Elišku Peřestou a střední záložnici Michaelu Maňasovou,“ pochvaluje si hlavní kouč Ivan Pavlis. Nezdenický tým ovšem v prázdninové pauze příliš netrénoval. ,,Většinu hráček limitovala práce a dovolené. Proto jsme absolvovali pouze čtyři tréninky,“ přiznal trenér. Ten by chtěl přesto se svým celkem v tabulce vybojovat lepší pozici, než v posledním ročníku krajského přeboru. ,,V minulé sezoně jsme skončili na posledním místě. Letos se chceme pohybovat v klidném středu tabulky,“ netají se odvážným cílem Ivan Pavlis. 

Program 1. podzimního kola krajského přeboru žen 2016-2017:

Sobota: Brumov – Nezdenice (14), DFK Holešov – Uherský Brod (14), Lužkovice – Březnice (17), Babice – Březůvky (17).

Neděle: Valašské Klobouky – Žalkovice (13.30).