Christmas cup 2011 – OLOMOUC

13.01.2012 14:31

V sobotu 10.12. se Olomouc stala na jeden den centrem dívčí kopané na Moravě. Domácí tým 1.FC Olomouc v hale Dukly Na Šibeniku pořádal mezinárodní vánoční turnaj ve fotbale žen s názvem  Christmas cup 2011. Konkurence se sešla veliká, na pozvání olomouckých pořadatelů kývly celky AC Sparta Praha,  FC Hradec Králové, 1. FC Slovácko, FC Union Nové Zámky, ŠK Štich Humenné, OFK Dunajská Lužná, FC IRP Český Těšín. Domácí postavili hned dva týmy a to tým „red“ a „blue“. K vidění bylo to nejlepší, co momentálně nabízí český a slovenský ženský fotbal, a samozřejmě i spousta zajímavých a napínavých utkání. O významu turnaje svědčí i výběr osobnosti, které předávaly ceny těm nejlepším. Vedle hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka to byli člen výkonného výboru Fotbalové asociace ČR a majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík, svazový sekretář komise ženského fotbalu Zdeněk Mužík, předseda představenstva Sigmy Olomouc Josef Lébr či nový trenér Sigmy Petr Uličný. K Brumovjankám nebyl los milosrdný a tak je ve skupině čekaly prvoligové týmy Sparty, Hradce, Nových Zámků a domácích „red“. Na postup ze skupiny to nevypadalo, ale zápasy proti takovým týmům jsou k nezaplacení  a hlavně svátkem. Děvčata byla odhodlána dát do utkání všechno a výkonnostně vůbec nezklamala. Všechna utkání Brumovjanek byla do poslední chvíle vyrovnaná a bojovalo se do posledních minutek, v případě děvčat Brumova v utkání s Novými Zámky do posledních setinek.

 

1.FC OLOMOUC „red“ : FC ELSEREMO Brumov  0:2

Branky : Sabina Krahulová, Soňa Huťková

Brumovjanky měly po celé utkání více ze hry. Olomouc hrozila z brejků, ale Eliška Florešová tým podržela.

 

AC SPARTA Praha : FC ELSEREMO Brumov  4:0

Děvčata nechala respekt ze soupeře na lavičce a do Sparty se zakousla. Ze spousty  čistých gólových šancí jsme bohužel nic nevytěžily. Holky šly několikrát sami na brankařku Janštovou (nejlepší golmanka turnaje), ale ta svůj tým podržela. V 5´ po nedorozumění Adély Poláchové a Adély Kozubíkové se Sparta ujímá vedení. Kupodivu na dalších 5 minut děvčata Spartu zavřela na jejich polovině. Rozhodla 10´, kdy se po krku Elišky prošla důrazná Bůžková (nejlepší hráčka turnaje). Po Elišce zůstala kaluž krve a otřesena musela být ošetřována. Zprvu to vypadalo na záchranku, ale Eliška je „klobucká tvrza“. Bušková se za likvidační faul  ani neomluvila. Takových excesů během turnaje měla více a je smutné, že tato odchovankyně Slovácka a reprezentantka ČR, pocházející ze Zlína nepatrně ve Spartě zpychla. Zápas dochytala Iveta Krahulcová, která předvedla několik pěkných zákroků. Sparta však přidala na důrazu a zvítězila.

 

FC HRADEC KRÁLOVÉ :  FC ELSEREMO Brumov  2:0

Čekal nás další prvoligový tým. Hradec přijel pouze se 6 hráčkami do pole a s brankářkou. Předváděl nádhernou až strojově kombinační hru. Oko plesalo, co si všechno hráčky Hradce dovolily. Hrály prakticky naslepo v rozestavení 1-2-1. Jak jsem byl poučen, byl to systém „na pivota“. Brumovjanky odolávaly, snažily se, ale fotbalistky Hradce jim toho moc nedovolily. V celém utkání nám mnohokrát na svou golmanku vystřelit nedovolily.

 

FC Union Nové Zámky : FC ELSEREMO Brumov  3:3

Branky : Adéla Poláchová, Sabina Krahulová, Adriana Škrabolová

Opět prvoligový tým, tentokráte slovenský. Tento duel byl pestrý o to, že za soupeře nastoupila Petra Gregorová, která ještě na jaře hrála v brumovském dresu. Poměrně rychle jsme se ujali vedení 2:0, které jsme bohužel neudrželi. Soupeř šel do vedení 3:2, ale Adriana 5 minut před koncem srovnala na 3:3. Oba týmy chtěly vyhrát, ale brankářky dominovaly. Když si všichni mysleli, že je konec utkání, tak v čase 0,08 min. do konce rozhodčí pískl jedinou penaltu v turnaji, kterou hráčka N.Zámků notně přihrála. Eliška se nenechala znervóznit a střelu mířící do pravého horního rohu vyrazila.

 

Skupinu B vyhrála Sparta před Hradcem a Novými Zámky. Brumovjanky skončily čtvrté a Olomouc „red“ páté.

Skupinu A vyhrála Olomouc „Blue“ před Humenným, Slováckem, Dunajskou Lužnou a Českým Těšínem.

 

OFK Dunajská Lužná : FC ELSEREMO Brumov  3:2

Branky : Eva Sochorová, Soňa Huťková

Po celé utkání jsme dotahovali. Soupeřky nám utekly na 2:0, Eva po rohu snížila, ale Lužná opět odskočila o dva góly. 5 minut před koncem snížila Soňa Huťková, ale Slovenky našemu závěrečnému náporu odolaly a vybojovaly konečné sedmé místo, Brumovjanky skončily celkově osmé.

 

Závěrečné boje o medaile jsme si již vychutnávali na tribuně. Nejprve si v semifinále poradil Hradec s Olomoucí „blue“ 7:1 a Sparta s Humenným 3:2. Sparta s Hradcem si ve finále zopakovali svůj souboj ze skupiny B, kde jejich vzájemný duel skončil 0:0. Hrál se svižný, kombinační fotbal se spoustou šancí na obou stranách. My jsme to přáli Hradci, ale Sparta střídala 3 čtverky a Hradec fyzicky uběhala 3:0. V boji o bronz byli úspěšnější domácí „blue“, když 20 sekund před koncem rozhodla nejlepší střelkyně Drahníková z přímého kopu. Olomouc si bronz za skvělou organizaci zasloužila, ale kdoví, jak by to skončilo při systému každý s každým.

Na turnaji jsme měli ještě jednoho zástupce a to Marii Lysákovou, hrající za 1. FC Slovácko. Trenér Jačisko do Olomouce dovezl mladičký tým, který v boji o páté místo porazil Nové Zámky.

 

Utkání o umístění
O 9. - 10. místo: Olomouc (red) - Český Těšín 1:0
O 7. - 8. místo: Dunajská Lužná - Brumov 3:2

O 5. - 6. místo: Slovácko - Nové Zámky 2:1
Semifinále: Olomouc (blue) - Hradec Králové 1:7, Sparta Praha - Humenné 3:2
O 3. - 4. místo: Olomouc (blue) - Humenné 1:0
Finále: Sparta Praha - Hradec Králové 3:0

Nejlepší hráčka: Kateřina Bůžková (AC Sparta Praha)

Nejlepší brankářka: Klára Janštová (AC Sparta Praha)

Nejlepší střelkyně: Adriana Drahníková (1. FC Olomouc)